Jste zde: Domů  /  Informujeme  /  Články  /  Algoritmy? A co když selžou?

Algoritmy? A co když selžou?

Pro obdobné situace používáme určitý postup, algoritmus. Je to přirozené: Osvědčil se a dává výsledky. Život je ale pestrý a přináší nám nové výzvy, situace, které se výrazně odlišují od těch prožitých. Zkušenost asi nepoužijeme. Ale ano použijeme, jen musíme o úroveň výše a být kreativní, pohrát si s myšlenkami "co-chceme-a-co-pro-to-musíme-udělat" nebo "co-se-stane-když" (If-Then).

Možná znáte ve svém okolí někoho, kdo používá myšlenkové mapy (koukněte třeba na https://barevneplanovani.cz/ nebo https://www.linkedin.com/in/martinabaierova/). A to je základní princip: VIZUALIZACE. Vizualizujte to, co se Vám honí hlavou. Já pro své významné projekty používám především STROMOVÝ DIAGRAM, díky kterému najdu všechno potřebné k dosažení cíle, a SÍŤOVÝ DIAGRAM, pomocí kterého poskládám jednotlivé činnosti, o kterých už vím a je potřeba je provést, do logického a optimálního sledu. Výsledek můžu převést do podoby GANTTOVA DIAGRAMU - harmonogramu. Jak tyto metody použít a čeho se při jejich použití vyvarovat najdete dále. Možná :)

Úloha: Potřebuji nalézt, co všechno mám udělat či sehnat, aby plánovaná událost proběhla k mé spokojenosti - nebo aby cíl byl dosažený. Proto použiji STROMOVÝ DIAGRAM.

Jak postupuji?

1) určím si NÁZEV (a zakreslím) a ÚČEL (zapíšu si k názvu; zvášť důležité, když jde o komplikovanou věc nebo to není jasné z názvu);

2) hlavní kategorie - "podstatná jména", oblasti, která je nutné řešit (s výhodou se dá využít přístup 6M či "kontext" nebo "zainteresované strany") připojím čarou k názvu;

3) detailní větve (větve nižších úrovní) - postupně připojovat (čarami) k jednotlivým hlavním kategoriím a postupovat až na takovou úroveň, kdy je ZCELA JASNÉ, CO je potřeba zajistit;

4) přezkoumat, jestli nalezené položky skutečně korespondují s názvem a tak, že beze zbytku naplňují účel - a pokud ne, doplňte, změňte;

5) přiřadit odpovědnost. Možná termín. A můžete i finančně ohodnotit jednotlivé položky, bude se to hodit do rozpočtu.

Jednoduché, že? Je to tak. Jde opravdu především o vizualizaci, to je podstatné.

Příklad stromového diagramu

Když potřebuji vědět, jak mají potřebné činnosti následovat za sebou, aby byly provedeny v optimálním čase, použiji SÍŤOVÝ DIAGRAM. Ten rozebereme v další části :)

Informujeme

22.4.

Nové vydání APQP

Zkraje března vyšla nová verze Příručky APQP (3rd Edition) a zcela nová Příručka CP (Control Plan).
Obě jsou k zakoupení na stránkách AIAG (https://www.aiag.org/).
Anebo se můžeme sejít a změny prodiskutovat. Záleží na Vás :)

Více »
22.4.

ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 50001 - nové revize

Ke konci února byly uvolněny nové revize uvedených standardů. Originály jsou k dispozici, na český překlad si ještě chvilku počkáme.

Současné změny jsou nepatrné (viz https://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:9001:ed-5:v1:amd:1:v1:en), na významnější si údajně počkáme až do 2030.

Více »

Nejbližší akce

V současné době nejsou naplánovány žádné akce.

Zobrazit všechny akce »